Το έκθεμα του μήνα για τον μήνα Σεπτέμβριο

Η Χιονόγλαυκα ή αλλιώς Bubo scandiacus όπως είναι το επιστημονικό όνομα της, είναι το έκθεμα που εντυπωσίασε περισσότερο τους επισκέπτες του μουσείου μας για τον μήνα Σεπτέμβριο!

Η κουκουβάγια του χιονιού, όπως επίσης συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένα ενυπωσιακό πτηνό που ανήκει στην οικογένεια των Στριγγίδων και τη συνατάμε κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία.

Με άνοιγμα φτερών 125-150 εκατοστά, μήκος 53-65 εκατοστά και βάρος 1,6-3 κιλά το εντυπωσιακό αυτό πτηνό είναι ένας εξαιρετικός κυνηγός στον Αρκτικό Κύκλο που τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά και πουλιά. Το ενήλικο αρσενικό είναι σχεδόν ολόλευκο, ενώ το θηλυκό καθώς και τα μικρά έχουν και μαύρες αποχρώσεις. Το πυκνό φτέρωμά της, τα βαριά και γεμάτα με πούπουλα πόδια της και το λευκό της χρώμα είναι τα όπλα της για την επιβίωση στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

 

Και μερικά ακόμη στοιχεία για την χιονόγλαυκα:

  • Τα φτερά της λευκής κουκουβάγιας δεν έχουν καμιά χρωστική ουσία, κάτι που επιτρέπει περισσότερο χώρο για αέρα και βοηθά την λευκή κουκουβάγια να παραμένει ζεστή, μιας και ο αέρας είναι καλό μονωτικό υλικό
  • Για τους Ινδιάνους Oglala Lakota οι λευκές κουκουβάγιες είναι ιερά ζώα. Αντιπροσωπεύουν τον Βορρά και τον βόρειο άνεμο, τις θαυμάζουν και τις σέβονται
  • Οι πολεμιστές της φυλής ως ένδειξη της γεναιότητας τους φορούσαν στο κεφάλι τους φτερά λευκής κουκουβάγιας
  • Η χιονόγλαυκα αποτελεί το πουλί – έμβλημα του Κεμπέκ

Ευχαριστούμε όλους τους επισκέπτες του μουσείου μας για την γνώμη τους! 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Θηλαστικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θηλαστικά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Πουλία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πτηνά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Μανιτάρια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μανιτάρια