Το έκθεμα του μήνα για τον μήνα Νοέμβριο

Κάθε μήνα οι επισκέπτες του μουσείου μας επιλέγουν το έκθεμα που τους άρεσε περισσότερο. Για το μήνα Νοέμβριο φαίνεται πως οι επισκέπτες μας ταυτίστηκαν με το πνεύμα των Χριστουγέννων μιας και το έκθεμα του μήνα είναι το πανέμορφο, αλλά παραοσθησιογόνο μανιτάρι Αμανίτης ο μυγοκτόνος (Amanita muscaria)

 

Γιατί όμως αυτό το τόσο όμορφο μανιτάρι το λέμε αλλιώς και ζουλρομανίταρο;

 

Ο Αμανίτης ο μυγοκτόνος είναι από τα πιο γνωστά, πιο όμορφα αλλά και από τα πιο επικίνδυνα μανιτάρια. Ονομάζεται έτσι λόγω της ιδιότητας του να θανατώνει τις μύγες όταν ρίξουμε κομμάτια του μέσα σε γάλα, ενώ οι ουσίες του είναι αφροδισιακές, ναρκωτικές και παραισθησιογόνες και γι’ αυτό το χρησιμοποιούσαν όλες οι αρχαίες φυλές στα μυστήρια και σε τελετές.

 

Είναι διαδεδομένο στα δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων σε μεγάλα υψόμετρα και καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο σε δάση σε υψόμετρα πάνω από τα 900μ και παράγει μεγάλα μανιτάρια με κόκκινο ή πορτοκαλοκόκκινο καπέλο (με διάμετρο 5-30 εκ) και άσπρες νιφάδες, οι οποίες όμως εξαφανίζονται στη ωριμότητα ή μετά από βροχή.

 

Ο Αμανίτης ο Μυγοκτόνος, όπως ονομάζεται, δεν είναι άλλο από το παραισθησιογόνο ιερό φυτό, άμεσα συνδεδεμένο με το ανθρώπινο υποσυνείδητο και πασίγνωστο από τους μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων και τους σαμάνους της Σιβηρίας που το έτρωγαν για να ταξιδέψει η ψυχή τους, μέχρι τους κατοίκους της Γουατεμάλας ή της Αυστραλίας που το θεωρούσαν μαγικό.

 

Είναι όμως και το μανιτάρι των παραμυθιών, της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, των Στρουμφ, αλλά και των Χριστουγέννων μιας και εξαιτίας του ο Santa Claus και ο Άϊ Βασίλης ντύθηκαν με κόκκινη στολή και λευκά γουνάκια που παραπέμπουν στα χρώματα αυτού του μαγικού και παραισθησιογόνου μανιταριού!

 

Τα θετικά συμπτώματα είναι ευφορία, αναλγησία, καταστάσεις δημιουργικού ονειρέματος, ακραία χαλάρωση, κλπ. Μερικά από τα ουδέτερα συμπτώματα είναι κατατονία ή υπνηλία ένω έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου προκαλούν διέγερση και ακραίες εκρήξεις ενέργειας, αντιληπτικές αλλαγές στο μέγεθος των μελών του σώματος, αυξημένη δύναμη, διαστολή της κόρης των ματιών, κ.α.
Ενώ κάποια από τα αρνητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ήπια έως μέτρια έως ακραία ναυτία ή δυσφορία στο στομάχι/κράμπες, τρέμουλο στους μύες , αυξημένη σιελόρροια και εφίδρωση. Ενώ με υψηλότερες δόσεις, ισχυρή τάση διάσχισης (αποξένωσης) και παραλήρημα.

Είναι δηλητηριώδες, παιραισθησιογόνο και σε κάποιες περιπτώσεις θανατηφόρο.

 

Και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Αμανίτη τον μυγοκτόνο:

 

  • Εκτός από τις αναφορές σε αυτό που εντοπίζονται σε σαμανικές φυλές, το μανιτάρι αυτό έχει βρεθεί να απεικονίζεται και σε χριστιανική τοιχογραφία του 13ου αιώνα.
  • Έχει γλυκιά μυρωδιά και ήπια γεύση φουντουκιού!
  • Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν τα μανιτάρια των Κένταυρων, των Σάτυρων και των Μαινάδων της Μυθολογίας και αναπόσπαστο κομμάτι στα Διονυσιακά αλλά και στα Ελευσίνια μυστήρια.

Όπως με όλα τα μανιτάρια, θα πρέπει να θυμόσαστε πως δεν συλλέγουμε και σε καμία περίπτωση δεν καταναλώνουμε ένα μανιτάρι εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για ένα μανιτάρι που μπορούμε να φάμε!

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Θηλαστικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θηλαστικά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Πουλία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πτηνά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Μανιτάρια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μανιτάρια