Τα ντοκιμαντέρ του διημέρου

Μία μικρή περιγραφή των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο διήμερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, στις 29 & 30 Ιουλίου.
 

 Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

 
Στη Γη των Αρπακτικών

Σκηνοθεσία: Νικόλαος Βεζυργιάννης

Παραγωγή: Σιγγιρίδου Σοφία & ΣΙΑ Ε.Ε. – Photo/GraphsStudioE.E. για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης- Σουφλίου

Διάρκεια: 25’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

 

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Μια από τις πρώτες περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα που τέθηκε σε καθεστώς προστασίας και εφαρμόστηκαν προγράμματα οικοτουρισμού. Ένας βιότοπος με ιδιαίτερη αξία για την ορνιθοπανίδα όπου συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Το ντοκιμαντέρ εισάγει τον θεατήστον μαγικό κόσμο των αρπακτικών πουλιών του δάσους της Δαδιάς. Παρουσιάζει, επίσης, το ρόλο και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης για την προστασία και την ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου.

 

 

Ανεμοδαρμένες Πτήσεις

 

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τόλη

Παραγωγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία & Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Διάρκεια: 42′

Έτος Παραγωγής: 2015

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2015

 

Χειμώνας στο Δέλτα του Έβρου. Χιλιάδες υδρόβια πουλιά κατακλύζουν κάθε πιθαμή του υγροτόπου. Και μαζί τους, τα 30 εναπομείναντα ζευγάρια νανόχηνας διεκδικούν τον δικό τους χώρο μαζί με κυνηγούς, παρατηρητές πουλιών, αλλά και λαθροθήρες. Από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο και από το Δέλτα του Έβρου έως τη λίμνη Κερκίνη, το ντοκιμαντέρ Ανεμοδαρμένες πτήσεις μάς προσκαλεί σε ένα οδοιπορικό συνύπαρξης πουλιών και ανθρώπου στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας.

 

 

Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

 

Σκηνοθεσία: Λώρα Μαραγκουδάκη

Παραγωγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Διάρκεια: 65′

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2014

 

Άνοιξη στα Ιόνια νησιά. Ο καιρός ανοίγει, οι λόγγοι ανθίζουν, τα καφενεία γεμίζουν άντρες με στολές παραλλαγής, τα τζιπ παρελαύνουν περήφανα στους δρόμους. Είναι η εποχή του τρυγονιού που ταξιδεύει από την Αφρική για να φωλιάσει στη Βόρεια Ευρώπη. Στους λόγγους, τα καρτέρια στη σειρά. Καραμπίνες, σκυλιά, ασύρματοι και η τελευταία λέξη της μόδας στον εξοπλισμό κυνηγιού. Και σε όσους δεν αρέσει αυτή η «παράδοση» – υπομονή! Μόνο μια μικρή λεπτομέρεια διαφεύγει: το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει απαγορευτεί από το 1985. Το ντοκιμαντέρ Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια ρίχνει μια χιουμοριστική και εις βάθος ματιά στην επί δεκαετίες αποδεκτή «παράδοση» της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά. Μιας παράδοσης σε κρίση, που δημιουργεί μέτωπα συγκρούσεων όχι μόνο μεταξύ λαθροθήρων και τρυγονιών, αλλά και μεταξύ των κατοίκων.

 

 

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

 

Τα μονοπάτια της ομορφιάς: Βάλια Κάλντα, το καταφύγιο της Αρκούδας

 

Σκηνοθεσία: Διονύσης Πετρουτσόπουλος

Παραγωγή: Εκπαιδευτική Τηλεόραση, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ»

Διάρκεια: 15’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

‘Έτος Παραγωγής:2008

 

Εδώ και 10 χρόνια οι άνθρωποι της Καλλιστώς  προωθούν την βιώσιμη συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής, δίνοντας έμφαση σε 4 είδη σαρκοφάγων (αρκούδα, λύκο, τσακάλι, λύγκα) και στους βιότοπούς τους. Σε αυτό το σύντομο ντοκυμαντέρ  η επιστημονική ομάδα της Καλλιστώς μας ξεναγεί στην ΒάλιαΚάλντα, την «Ζεστή Κοιλάδα» της Βόρειας Πίνδου, της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας. Θα μάθουμε πως μεταβάλλονται στο πέρασμα του χρόνου οι σχέσεις ανθρώπου, περιβάλλοντος και άγριας πανίδας. Επίσης, θα παρακολουθήσουμε από κοντά την διαδικασία τοποθέτησης ραδιοκολλάρου σε μία αρκούδα ώστε μέσω δορυφόρου να μελετηθούν οι μετακινήσεις της και η ευρύτερη συμπεριφορά της και να βγουν επιστημονικά συμπεράσματα που θα υπηρετήσουν την προστασία αυτού του πανέμορφου είδους.

 

1000 Miles

Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Βασίλης Κεχαγιάς, Γιάννης Βαλτής

Διάρκεια:33′

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής:2015

 

Η Πένυ και ο Τζορτζ ξεκίνησαν το ταξίδι τους τον Μάρτιο του 2005. Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να διανύσουν τα 1000 μίλια. Μέχρι το 2014, η Πένυ και ο Τζορτζ έκαναν συνολικά 4 μεγάλα ταξίδια διασχίζοντας τουλάχιστον 3.000 μίλια μέσα από την άγρια ελληνική φύση που συρρικνώνεται διαρκώς. Το 2007 κάηκε το 10% των παρθένων ελληνικών δασών και από τότε, κάθε χρόνο, καταστρέφεται ένα μεγάλο κομμάτι τους από φωτιές και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, από το 1980 έως το 2005 ο πληθυσμός των αηδονιών μειώθηκε κατά 63% και κάθε χρόνο χάνονται πρόσθετα 4%. Ο Τζορτζ πέθανε τον Αύγουστο του 2014 σε ηλικία 16 ετών. Από το 2015 η Πένυ ζει και εργάζεται στη Κρακοβία ως δασκάλα.

 

 

Ταξιδιάρικα Πουλιά (Le peuple migrateur)

 

Σκηνοθεσία: Ζακ Περέν, Ζακ Κλιζό, Μισέλ Ντεμπά

Έτος Παραγωγής:2015

Διάρκεια: 103′

Χώρα παραγωγής: Γαλλία

 

Αυτό το συναρπαστικό και πανέμορφο ντοκιμαντέρ που χρειάστηκε τρία χρόνια και γυρίσματα στις επτά ηπείρους για να ολοκληρωθεί, παρακολουθεί τα μεταναστευτικά πουλιά σε ένα ταξίδι που πραγματοποιούν κάθε χρόνο: αυτό της αναζήτησής τους για επιβίωση. Με εκπληκτική φωτογραφία που είναι εξ ολοκλήρου φυσική και καθόλου αλλοιωμένη από ειδικά εφέ, το ντοκιμαντέρ αυτό που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ μας ταξιδεύει στη μαγεία του κόσμου των πουλιών.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Θηλαστικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θηλαστικά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Πουλία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πτηνά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Μανιτάρια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μανιτάρια