Ετοιμάζοντας “δηλητηριασμένο καλωσόρισμα” στους Ασπροπάρηδες

Η άνοιξη ήρθε και με μεγάλη αγωνία περιμένουμε την άφιξη του εμβληματικού πτηνού της περιοχής των Μετεώρων. Αναφερόμαστε στον Ασπροπάρη, ή αλλιώς με το τοπωνύμιο «Τυροκόμος», τον μικρότερο και περισσότερο απειλούμενο είδος γύπα της Ευρώπης.

 

Η αγωνία όμως μετατράπηκε σε ανησυχία και τρόμο καθώς δύο γερακίνες αποτέλεσαν επιβεβαίωση στους φόβους μας, για τα δηλητηριασμένα δολώματα. Συγκεκριμένα, οι γερακίνες βρέθηκαν νεκρές, με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης, και λίγα μέτρα πιο πέρα το δηλητηριασμένο δόλωμα: ένα κατσικάκι, ποτισμένο με φυτοφάρμακο.

Το περιστατικό κρίνεται από τα πιο σοβαρά που έχουν αντιμετωπισθεί μέχρι σήμερα, καθώς το δόλωμα δεν απείχε παραπάνω από τρία χιλιόμετρα από το σημείο της τελευταίας φωλιάς των γυπών. Σε περίπτωση που οι Ασπροπάρηδες είχαν φτάσει στην περιοχή, τότε δίπλα στις γερακίνες θα κειτόταν και οι ίδιοι νεκροί.

 

Ελπίζουμε, αυτό να είναι το τελευταίο γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την θέση των Ασπροπάρηδων στην περιοχή μας και όχι μόνο.

Το Δασαρχείο Καλαμπάκας, καθώς και η Θηροφυλακή Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας αυξάνει τις ελπίδες που έχουμε, καθώς η άμεση κινητοποίηση και η συνεργασία τους απεδείχθη αποτελεσματική.

 

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Θηλαστικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θηλαστικά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Πουλία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πτηνά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Μανιτάρια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μανιτάρια