Το έκθεμα του μήνα για τον μήνα Δεκέμβριο

Κάθε μήνα οι επισκέπτες του μουσείου μας επιλέγουν το έκθεμα που τους άρεσε περισσότερο. Για τον μήνα Δεκέμβριο φαίνεται πως οι επισκέπτες μας εντυπωσιάστηκαν από τον… μουστακαλή γύπα, τον Γυπαετό (Gypaetus barbatus)!

 

Σύμβολο τύχης και ευτυχίας για τους Πέρσες αλλά και πρωταγωνιστής σε ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, ο Γυπαετός ανήκει στα είδη γύπα που φιλοξενεί η Ελλάδα.

 

Με άνοιγμα φτερών που αγγίζει τα 2,80 μέτρα και μήκος σώματος 1,10 μέτρα, κερδίζει τον τίτλο του μεγαλύτερου γύπα της χώρας αλλά και ενός εκ των μεγαλύτερων αρπακτικών πουλιών παγκοσμίως. Έχει σκουρόχρωμο πτέρωμα και η συνήθειά του να τρίβεται σε ασβεστολιθικά πετρώματα χρωματίζει το συνήθως υπόλευκο κάτω μέρους του σε πορτοκαλί. Η επιστημονική ονομασία του είδους Gypaetus barbatus, που μεταφράζεται ως Γενειοφόρος ή Μουστακαλής Γύπας, οφείλεται σε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του Γυπαετού, τις σκληρές τρίχες στο πηγούνι του, κάτω από το ράμφος, οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι έχει μουστάκια.

 

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει το είδος, είναι οι γαστρονομικές του προτιμήσεις, αφού το 70%-90% της διατροφής του αποτελείται από κόκκαλα νεκρών ζώων (σε αντίθεση με τα υπόλοιπα πτωματοφάγα που τρέφονται με τη σάρκα). Τα ισχυρά όξινα γαστρικά υγρά του (ph=1) θα διασπάσουν πολύ γρήγορα τα οστά που μπορεί να έχουν έως και 10εκ. διάμετρο. Λόγω των διατροφικών του επιλογών, οι Κρητικοί του έχουν δώσει το όνομα Κοκκαλάς. Σύνηθες γεύμα αποτελούν και οι χελώνες, τις οποίες θα πετάξει στα βράχια για να σπάσει το καβούκι τους. Πιστεύεται πως ο Γυπαετός είναι ένας από τους υπόπτους της δολοφονίας του τραγικού ποιητή Αισχύλου, με τη ρίψη μιας χελώνας στο κεφάλι του ποιητή!

 

Αν και είναι μοναχικό πουλί, πολλές φορές θα ακολουθήσει άλλα πτωματοφάγα προκειμένου να βρει τροφή.

 

Επιλέγει να χτίσει τη φωλιά του σε υψόμετρο τουλάχιστον 750 μέτρων, συνήθως σε μικρές σπηλιές ή απότομα βράχια. Αναπαράγεται το χειμώνα και θα γεννήσει 1-2 αυγά, αλλά μόνο ο ένας νεοσσός θα επιζήσει και θα εγκαταλείψει τη φωλιά του στην ηλικία των τεσσάρων μηνών.

 

Εκτός όμως από το μεγαλύτερο γύπα της Ελλάδας, ο Γυπαετός αποτελεί και τον σπανιότερο. Ήδη από τη δεκαετία του 1980 παρατηρήθηκε δραματική μείωση, με αποτέλεσμα το είδος να εξαφανίζεται εντελώς από την ηπειρωτική χώρα και ο σημερινός πληθυσμός του να βρίσκεται μόνο στην Κρήτη, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνει τα  30 πουλιά. Με τόσο μικρό πληθυσμό είναι λογική η ένταξη του είδους στην κατηγορία Κρισίμως Κινδυνεύοντα. Δηλητηριασμένα δολώματα, λαθροθηρία και υποβάθμιση των βιοτόπων του Γυπαετού, είναι οι κύριοι υπαίτιοι της εξαφάνισής του.

 

Προγράμματα προστασίας της άγριας πανίδας, όπως το πρόγραμμα Life, καλούνται να προστατέψουν το είδος. Χωρίς όμως τη συμβολή και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, κανένα πρόγραμμα δεν θα έχει επιτυχία. Είναι στο χέρι μας να σώσουμε τον «Μουστακαλή» Γύπα!

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Θηλαστικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θηλαστικά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Πουλία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πτηνά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Μανιτάρια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μανιτάρια