Εργαστήρι Origami στο Μουσείο

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ORIGAMI

To origami είναι τέχνη διπλώματος χαρτιού, όπου το κόψιμο δεν επιτρέπεται και έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν διάφορα σχήματα, όπως ζώα, άνθρωποι, αστέρια, κλπ.
Η λέξη origami προέρχεται από τις λέξεις χαρτί (kami) και δίπλωμα (ori), ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που υποστηρίζουν οτι προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “χαρτί” και “κάμπτω”.
Το χαρτί και τα μυστικά του, μεταφέρθηκαν τον 6ο αιώνα στην Ιαπωνία από βουδιστές μοναχούς, όπου, μεταξύ των άλλων χρήσεων, άρχισε να διπλώνεται για να φτιαχτούν δώρα ή για διασκέδαση. Η διεργασία αυτή, είχε ως αποτέλεσμα, η τέχνη του origami να γίνει παράδοση και να φτάσει ως τις μέρες μας.
Σήμερα, μετά την εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που ασχολούνται με αυτή τη μορφή τέχνης. Το αξιοσημείωτο μάλιστα, είναι οτι το origami έχει εφαρμογές και σε επιστήμες, όπως τα Μαθηματικά, η Ιατρική, η Αρχιτεκτονική, κ.ά.
Το χαρτί που χρησιμοποιείται, μπορεί να είναι οποιοδήποτε, όμως υπάρχουν και ειδικά χαρτιά, διαφόρων χρωμάτων, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά και επομένως, ευκολότερα στη χρήση.
Τεχνικές υπάρχουν πάρα πολλές, αφού η ενασχόληση των ανθρώπων αυξάνεται συνεχώς, και ως εκ τούτου, προκύπτουν νέες μέθοδοι διπλώματος του χαρτιού.

 

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πρόκειται για μία δημιουργική απασχόληση, όπου μέσα από τις κατασκευές διαφόρων ζώων, περνούν μηνύματα συνεργασίας, προστασίας των ειδών του πλανήτη μας, αλλά και αισιοδοξίας για το μέλλον, αρκεί οι δράσεις μας να αφυπνίζουν και να κινητοποιούν ξεχασμένα αντανακλαστικά.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Στη δράση αυτή, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, καλούνται να συμμετάσχουν τόσο τα παιδιά ηλικίας 10-18 ετών, όσο και μεγαλύτερα «παιδια».
Για τους Φίλους του Μουσείου και τα παιδιά τους, η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ για όποιον άλλο συμμετέχει, η συμμετοχή του συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του εισητηρίου.
Το εργαστήρι Origami θα γίνει το Σάββατο 7  και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, 4.30 το απόγευμα. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη και γίνεται μέχρι τις 31 Οκτώβρη, στο τηλέφωνο του Μουσείου: 2432024959 ή με email στο info@meteoramuseum.gr

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Θηλαστικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θηλαστικά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Πουλία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πτηνά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Μανιτάρια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μανιτάρια