Χρυσαετός

Aquila chrysaetus adult
Χρυσαετός-Κινδυνεύον (στην Ελλάδα)

 

Ο Χρυσαετός είναι ένας αετός μεγάλος σε μέγεθος που διαθέτει μακριές φτερούγες και μακριά φτερά.
Συναντάται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, στην οροσειρά της Πίνδου, σε ελάχιστες θέσεις στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.
Ο Χρυσαετός τρέφεται με θηλαστικά, όπως λαγούς και αλεπούδες, πουλιά, ερπετά και πτώματα. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, πολύ συχνά ρίχνει χελώνες από ψηλά για να σπάσει το καβούκι τους, ώστε να μπορέσει να τις φάει.
Φτιάχνει πολύ μεγάλη φωλιά σε γκρεμούς ή πάνω σε μεγάλα δέντρα και γεννά 1-2 αυγά.
Δυστυχώς, ο Χρυσαετός απειλείται από τη λαθροθηρία, την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και την υπερθήρευση ειδών διατροφής του.
Θεωρείται προστατευόμενο είδος.

Γνωρίστε τα πτηνά μας

Λεπτομύτα


Λευκοκέφαλος θαλασσαετός


Σπουργιτογλαύκα