Εισήγηση του Υπευθύνου του Μουσείου κ. Πάλλα στην ημερίδα που πραγματοποίηθηκε.

Κυρίες και κύριοι,
 
Σας καλωσορίζω σήμερα εδώ, σε μια εκδήλωση που δείχνει αυτό που ευθύς εξ’ αρχής είχαμε πει, ότι δηλαδή για εμάς, το Μουσείο δεν είναι ένας απλός εκθεσιακός χώρος, αλλά ένας χώρος πρωτοβουλιών και δράσεων, που οξύνει την περιβαλλοντική ευαισθησία και αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του.

 
Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται μια σειρά από συνεργασίες του Μουσείου με περιβαλλοντικές οργανώσεις και οργανώσεις προστασίας της φύσης.
 
Η συνεργασία μας με την Ορνιθολογική Εταιρεία αποτελεί μία σημαντική αποστολή για εμάς, απο τη στιγμή που η συμφωνία μας σε στόχους και πρωτοβουλίες είναι δεδομένη. Για αυτό και επίκειται άμεσα η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ μας, που θα περιγράφει το πλαίσιο των κοινών πρωτοβουλιών, με στόχο την προστασία των ειδών και του περιβάλλοντος γενικότερα.
 
Είναι δε, τέτοια η ταύτιση απόψεων, που πριν ακόμα υπογραφεί η συνεργασία, εμείς την ξεκινήσαμε με τη σημερινή εκδήλωση, για ένα θέμα που έχει σχέση με την περιοχή και τον Ασπροπάρη, τον εμβληματικό γύπα των Μετεώρων, που η εξαφάνισή του από την περιοχή βρίσκεται επι θύραις, στο βαθμό που δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που πρέπει.
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι για εμάς ο Ασπροπάρης και η προστασία του, ήταν ένα σοβαρό θέμα που προϋπήρχε του Μουσείου. Για αυτό και δεν είναι τυχαίο, ότι πριν ακόμη τη συνεργασία μας με την Ορνιθολογική Εταιρεία, η ανάδειξη του προβλήματος του Ασπροπάρη ήταν στις προτεραιότητές μας. Η αίθουσα αυτή ονομάζεται “Αίθουσα Ασπροπάρης”. Και ονομάζεται έτσι για να θυμίζει να ευαισθητοποιεί και να αναδυκνύει το πρόβλημα και την ανάγκη αντιμετώπισής του.
 
Στο σημείο αυτό, επίσης, δεν μπορώ παρά να εξάρω και την ευαισθησία της δημοτικής αρχής, η οποία ευθύς εξαρχής ήταν αρωγός στις προσπάθειές μας. Στηρίζει κάθε πρωτοβουλία, ενώ είμαστε στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που στόχο έχει να συμβάλλει στην ανάδειξη του προβλήματος, στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τον Ασπροπάρη και στην επίλυσή του. Για αυτό και θέλω δημόσια να ευχαριστήσω το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συμβολή τους.
 
Όπως επίσης, θέλω να ευχαριστήσω και το δασαρχείο Καλαμπάκας που και αυτό με τη σειρά του ενώνει τις δυνάμεις του μαζί μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στους στόχους που έχουμε θέσει.
 
Όσο όμως και να προσπαθούν οι αρχές, οι φορείς και οι οργανώσεις, στο βαθμό που η τοπική κοινωνία δεν είναι συμμέτοχος στην προσπάθεια, το όποιο πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο “αγώνας”, ας πούμε, ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα είναι πολύ σημαντικός, καθώς αυτά είναι η απόλυτη καταστροφή για τα αρπακτικά πουλιά και ιδιαίτερα για τον Ασπροπάρη. Και ως εκ τούτου, πρέπει να τα σταματήσουμε. Η τοπική κοινωνία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί σε αυτό και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.
 
Εμείς σαν Μουσείο, ούτως ή άλλως, έχουμε ως βασικό μας στόχο αυτήν την ευαισθητοποίηση. Αποτελεί συστατικό μας στοιχείο. Η έκθεση των ζώων για παράδειγμα, δεν στοχεύει μόνο στη γνωριμία του κοινού μαζί τους, στην παρατήρησή τους κτλ. Κύρια πλευρά αποτελεί και η ανάδειξη των προβλημάτων κάθε είδους και η μέσα από αυτό ευαισθητοποίηση των επισκεπτών.
 
Όταν γνωρίζεις τους κινδύνους εξαφάνισης και το τι απειλεί κάθε ζώο, αποκτάς τη γνώση που πρέπει προκειμένου να το υπερασπιστείς και να το προστατέψεις. Η γνώση και εδώ, όπως και πάντα εξάλλου, είναι η δύναμη που οδηγεί στην προστασία.
 
Επομένως, όλες μας οι πρωτοβουλίες έχουν αυτό το πλαίσιο: τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, τις συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που είναι και ο επιστημονικός μας σύμβουλος, με τοπικούς φορείς, με περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α. Εκεί αποσκοπούν: στο να ευαισθητοποιήσουν τους επισκέπτες γύρω από το περιβάλλον, τα οικοσυστήματα και τους οργανισμούς που διαβιούν σε αυτά.
 
Φίλες και φίλοι, ελπίζουμε η σημερινή εκδήλωση να σηματοδοτήσει την έναρξη των αναγκαίων πρωτοβουλιών προκειμένου ο Ασπροπάρης να συνεχίσει να μας επισκέπτεται κάθε χρόνο. Να συνεχίσει να αναπαράγεται στην περιοχή, μακριά από κινδύνους, σε ένα περιβάλλον προστατευτικό και οικείο. Χωρίς δολώματα και παγίδες που οδηγούν στην εξαφάνισή του.
 
Αν όλοι εμείς που είμαστε εδώ ενώσουμε τις δυνάμεις μας και προσπαθήσουμε, τότε το αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό. Ο Τυροκόμος, θα εξακολουθήσει να πετά πάνω από τους βράχους και θα αποτελεί το έμβλημα μιας περιοχής με απαράμιλλο φυσικό κάλλος, ικανή όμως να προστατεύσει τον εαυτό της και τους κατοίκους της.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Θηλαστικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θηλαστικά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Πουλία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πτηνά

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Ανακαλύψτε Tα Μανιτάρια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μανιτάρια