Ασπροπάρης

Ο Ασπροπάρης (Egyptian vulture) είναι καλοκαιρινός επισκέπτης της Ελλάδας, κυρίως σε ημιορεινές περιοχές στην Ήπειρο, Θεσσαλία καθώς και στη Μακεδονία και Θράκη.
Το μήκος του φτάνει τα 55 με 65 cm, το άνοιγμα φτερών του στα 155-170 cm και το βάρος του τα 2 kg. Τρέφεται σε μεγάλο βαθμό με πτώματα και με μικρά σπονδυλόζωα όπως χελώνες.
Ο θηλυκός ασπροπάρης γεννά 1-2 αυγά.
Είναι ένα πολύ έξυπνο πουλί, χρησιμοποιεί εργαλεία (πέτρες) για να σπάει τα αυγά των στρουθοκαμήλων και έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει αυτή του τη γνώση στις επόμενες γενιές.

 

Οικολογία: Ο Ασπροπάρης κατά τη δεκαετία του ’80 αριθμούσε περί τα 200 με 250 ζευγάρια, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση του στην περιοχή των Μετεώρων.
Σήμερα, δεν ξεπερνά τα 20 ζευγάρια γεγονός που τον καθιστά κρισίμως κινδυνεύον είδος.
Οι σημαντικότερες απειλές για το είδος του ασπροπάρη είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων για τον έλεγχο σαρκοφάγων θηλαστικών καθώς και η μείωση της εκτατικής κτηνοτροφίας που περιορίζει τη διαθέσιμη τροφή.
Βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας.

 

Στο Μουσείο μας ο Ασπροπάρης έχει τοποθετηθεί στο διόραμα των Μετεώρων. Αποτελεί Βικτωριανό έκθεμα, δηλαδή έχει ταριχευθεί επί βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας.

Γνωρίστε τα πτηνά μας

Άνουρος Αετός


Χρυσαετός


Χιονόγλαυκα